Proces powstawiania perły rozpoczyna się w momencie podziału wszczepionych komórek nabłonkowych. Rozrastając się, otaczają jądro tzw. woreczkiem perłowym. Na początek jądro obrasta w warstewkę konchioliny, a następnie w płytki aragonitu zespojone konchioliną. Wzrost masy perłowej zależy nie tylko od czynników środowiskowych, ale i od gatunku mięczaka. Najważniejszymi czynnikami są: dostępność tlenu, ilość i jakość pożywienia, stopień skażenia wody oraz jej temperatura. Z reguły formowanie się pereł słonowodnych trwa zdecydowanie krócej niż pereł słodkowodnych. Na początku trwało to 3-5 lat ale obecnie skrócono ten czas do 1,5 roku. Gdy mówimy o perłach słodkowodnych okres jest kilkakrotnie dłuższy. Hodowcy coraz częściej sięgają po biostymulatory przyrostu masy perłowej.
Zbioru dokonuje się w najchłodniejszych okresach, gdy jakość wierzchniej warstwy jest najlepsza. Podczas odławiania pereł duża część małży nie przeżywa tej operacji. Pozostałe osobniki przeznaczone są do dalszej hodowli. Na miejsce wyjętej perły wszczepia się nowe jądro, ale tym razem o większej średnicy. Najstarsze z nich bywają często przeznaczane do hodowli pereł mabe. Wyłowione perły są czyszczone ( miałką solną z dodatkiem wody) i wstępnie selekcjonowane. Następnie trafiają do sprzedaży ale to już inna historia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz