piątek, 13 lutego 2015

Perły hodowane cz.2

Perły hodowane słonowodne

Wyhodowane są przy pomocy mięczaków żyjących w środowisku morskich i oceanicznych wód. Co do zasady każdy słonowodny małż ma wszczepiany tylko jeden zarodek. Zwraca się dużą uwagę na warunki bytowe i stan zdrowotny hodowli. Przynajmniej kilka razy w roku muszla jest czyszczona. Stosowane są też różnego rodzaju medykamenty zwalczające lub ograniczające szerzenie się chorób. Rozróżnia się:

-perły tahiti - ciemne perły o średnicy 8mm -21 mm. Zarodkiem jest sztuczne jądro węglanowe wykonane z naturalnej masy perłowej. Hodowle tego typu perły rozlokowane są głównie w lagunach atoli Polinezji Francuskiej, u wybrzeży Panamy i Meksyku, a także na Hawajach. Ich barwa jest naturalnie ciemna. Rzadziej występuje w jasnych barwach.
Przykład pereł tahiti (news.nationalgeographic.com).

-perły south sea - o średnicy od 9mm do 16 mm, ale bywają także większe okazy. Z uwagi na wielkość niekiedy są nazywane "królową" pereł hodowanych. Hodowana głównie wokół wybrzeży Australii, Nowej Gwinei, Filipin, Indonezji i Burmy. Wytwarzają perły barwy jasnej. Hodowla pereł south sea trwa średnio dłużej niż hodowla np. pereł akoya. W rezultacie tego typu perły mają grubszą powłokę perłową i są dzięki temu bardziej długowieczne. Rzadko są to jednak perły idealne, z uwagi na większe ryzyko powstawania defektów i skaz wskutek dłuższego czasu ich kultywacji. W wyniku tego perły south sea o najwyższej jakości są rzadko spotykane.
Przykład pereł south sea (www.ebay.com).
 -perły akoya - przeciętna średnica to 3mm -10mm. Zarodek to naturalna masa perłowa otoczona skrawkiem nabłonka tkanki płaszczowej. Inicjacja wzrostu perły polega na przekształceniu tego skrawka w otaczającą zarodek torebkę, z której odkładana jest wokół zarodka masa perłowa neutralizująca wszczep. Wszczepiane są one do małży które osiągnęły wiek ok 2,5- 3 lat. Skracanie okresu kultywacji spowodowało, że powłoka z masy perłowej staje się coraz bardziej cieńsza. W konsekwencji jest ona tak cienka, że staje się ona widoczna przy sprzyjającym oświetleniu. Najczęstszą barwą jest biel. Większość pereł jest poprawiana w celu nadania intensywnej barwy. Pierwotnie były produkowane tylko w Japonii. Obecnie dużym ośrodkiem są także Chiny.
Perły typu akoya (blog.genisi.com).

-perły blister - średnica wynosi około 4mm -10mm. Hodowane są na wewnętrznej powierzchni muszli mięczaka. Zarodek może mieć kształt kulisty lub inny. Tego typu pereł używa się głównie do wytwarzania broszek i kolczyków.

 Perły blister (terra-enterprises.com).
 -perły mabe - to półperły o średnicy 11mm - 17mm. Są hodowane na wewnętrznej powierzchni muszli mięczaka. Zarodkiem jest półkula wykonana z masy perłowej lub plastiku. grubość powłoki perłowej jest zazwyczaj znacznie wyższa od grubości powłoki pereł okrągłych. Wydobyta perła jest czyszczona za pomocą kwasu solnego, a następnie wypełniana żywicą epoksydową i wklejanym przy jej pomocy nowym półjądrem wykonanym z masy perłowej. Całość jest zabezpieczana od dołu płytką także wykonaną z masy perłowej. Produkcja tego typu pereł jest wieloelementowa i wieloetapowa. Używana głównie w broszkach i kolczykach. Są bardziej podatne na uszkodzenia niż perły blister. Perła mabe o cienkiej powłoce ma kredowy wygląd oraz jest bardziej krucha. Jej trwałość jest niska.
Perły mabe (www.aliexpress.com).
-perły keshi - powstaje zwykle w sposób niezamierzony. Zarodek w postaci kulki z macicy perłowej, wszczepiony wraz z skrawkiem nabłonka tkanki płaszczowej, czasem może zostać odrzucony przez perłopława. Wówczas wszczepiony skrawek nabłonka zaczyna otaczać masą perłową samego siebie. Są one rzadko spotykane, z uwagi na troskę hodowców o rentowność swojej produkcji.


Perły keshi (www.pearllinie.com.pl).
-perły ziarnowe - perły sferyczne hodowane do wielkości maksymalnie 2mm. Rzadko są produkowane.


I tym sposobem przedstawiłam Państwu perły hodowane i ich typy. Życzę miłego weekendu i udanych Walentynek. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz